Важноста на анализата на девизен пазар

Анализа на пазарот на девизи доаѓа во две различни форми; техничка и фундаментална анализа. Дискусиите беснееја од раѓањето на тргувањето за тоа која анализа е најдобра, или дали трговците треба да користат комбинација од двете дисциплини, со цел да донесуваат одлуки за информирани трговски разговори. Ефективноста на двете технички и фундаментални анализи исто така се оспорува со она што се нарекува "хипотеза на ефективен пазар", во која се вели дека пазарните цени се суштински непредвидливи.

Додека дебати се во тек со децении, за која форма на анализа е најдобра, едно прашање за кое сите експерти и аналитичари за трговија ќе се согласат е дека двете форми имаат карактеристики и придобивки кои можат да им помогнат на трговците. Аналитичарите, исто така, ќе се согласат дека може да потрае доживотна практика и примена за да станат добротворни или во двете, или во двете облици на анализа. Првата забележана употреба на техничка анализа била вратена од холандските трговци и трговци во ХНУМХХ, додека анализата на свеќници, наводно, започнала во Кина во осумнаесетиот век, благодарение на методот што го развил Хома Мунхеиса, за да се утврди побарувачката за основни артикли како што е оризот.

Многу фундаментални аналитичари ќе отфрлат техничка анализа, што укажува на тоа дека поголемиот дел од техничките показатели не можат и не функционираат, бидејќи индикаторите се "само исполнување и заостанува". Тие може да се сомневаат во ефективноста и вредноста на најчесто користените индикатори како што се: MACD, RSI, stochastics, DMI, PSAR (параболичен стоп и обратен), Bollinger бендови итн. Сепак, постојат многу трговци кои вработуваат технички анализи во нивниот план за тргување , кој категорично ќе каже дека користењето индикатори, влезот и излезот од нивните занаети всушност функционираат. Не секогаш, но во однос на веројатноста и просечните перформанси, нивната техничка анализа доволно добро функционира со текот на времето за да се осигура дека имаат развиено веродостоен трговски план и стратегија, "предност", бидејќи трговците често се однесуваат на тоа.

Сепак, иронично е што скоро сите фундаментални аналитичари-трговци сѐ уште ќе користат форми на техничка анализа, дури и на релативно ванила, индикаторска слободна табела. Тие можеби ќе одлучат кој метод на приказ на цени ги претпочитаат: свеќник, Heikin-Ashi, линија, пин-барови итн. Или тие ќе користат прилично основна стратегија за трговија, вклучувајќи: повисоки падови, пониски височини, просечни скокови, глави и раменици обрасци, фрактали, точки на вртење, фибоначковски ретрепции и линии на тренд на тренд. Откако некои од овие формули се ставени на табелата, табелата може да изгледа како зафатена како табела која содржи многу од гореспоменатите индикатори. И не се пресметува како да се постават запирања и да се преземат прот ограничување наредби, исто така, форми на техничка анализа?

Па дури и посветени трговци со фундаментална анализа сé уште треба да користат техничка анализа, тие само ќе преферираат да се концентрираат на вести, настани и податоци за да ги направат или да ги донесат своите одлуки. И тие ќе останат во чекор со сите изданија, можеби со користење на Твитер, или да плаќаат дополнителен трошок за користење на она што се нарекува "squawk", во обид да се биде на врвот на пазарот и нивните одлуки за тргување.

Сепак, овој дел од нашата веб-страница не е тука за да дискутираме за релативните заслуги на фундаменталната и техничката анализа, развиваме девизна школа во која ќе го правиме тоа во должина, само ќе дадеме краток преглед на клучните разлики помеѓу двете различни области на анализа.

Што е Техничка анализа на Forex?

Техничка анализа (честопати се нарекува ТП) е прогнозирање на идните движења на движењето на фнанси врз основа на испитување на минато движење на цените. Техничката анализа може да им помогне на трговците да очекуваат што ќе се случи со цените со текот на времето. Техничката анализа користи широк спектар на индикатори и графикони кои прикажуваат движење на цените во текот на избраниот временски период. Со анализа на статистички податоци собрани од трговската активност, како што се движење на цените и обемот, трговците се надеваат дека ќе донесат одлука во однос на која насока цената може да ја преземе.

Многу технички анализи трговци плаќаат малку внимание на вести. Тие сметаат дека на крајот деталите и можеби драмата на економското известување за вести, на крајот ќе се покажат на табелата. Навистина, цената на табелата често може да реагира пред трговците да ги видат податоците или да имаат можност да ја прочитаат веста, а потоа да донесат информирана одлука. Ова може да биде како последица на алгоритамските / високофреквентните трговци кои ќе можат пред да ја стартуваат веста во молскавична брзина пред многу смртни трговци да реагираат.

Што е Forex фундаментална анализа?

Фундаменталните аналитичари ја испитуваат суштинската вредност на инвестицијата, затоа што во forex тоа бара блиско испитување на економските услови што го отежнуваат вреднувањето на валутата на нацијата. Постојат многу основни фактори кои играат улога во движењето на валутата, од кои многу се содржани во она што се нарекува "економски показатели".

Економските показатели се извештаи и податоци објавени од страна на владата на една земја или приватно лице како што е Markit, кое ги опишува економските резултати на земјата. Економските извештаи се средство со кое економското здравје на една земја е генерално измерено. Издадени во закажани времиња податоците обезбедуваат на пазарот со наведување на економската состојба на нацијата; дали тоа е подобрено или одбиено? Во девизното тргување, секое отстапување од средната вредност, претходните податоци или од она што е предвидено, може да предизвика големи движења на цена и волумен.

Еве четири главни извештаи кои можат (на ослободување) ефективна валута цена

Бруто Домашен
Производ (БДП)
БДП е најширока мерка на економијата на земјата; вкупната пазарна вредност на сите стоки и услуги произведени во земја за време на одбраниот период. БДП заостанува, затоа трговците често се фокусираат на два извештаи издадени пред фундаменталните БДП; напреден извештај и прелиминарен извештај. Ревидирањето помеѓу овие извештаи може да предизвика значителна нестабилност.
Продажба на мало
Извештаите за продажба на мало ги мерат сметките на сите продавници во одредена земја. Извештајот е корисен показател за вкупните модели на потрошувачка, прилагодени за сезонските променливи. Може да се искористи за да се предвиди изведбата на поважните индикатори за заостануване и да се оцени моменталната насока на економијата.
Индустриски
производство

Промените во производството на: фабрики, рудници и комунални услуги во економијата на една држава можат да го покажат целокупното здравје на економијата. Исто така, се известува за нивниот капацитет; степенот до кој се користи капацитетот или корисноста на секоја фабрика. Идеално, една нација треба да доживее зголемување на производството, додека е блиску до нејзиниот максимален капацитет.

Трговците што ги користат овие податоци често го следат производството на комунални услуги, кое може да биде нестабилно, бидејќи побарувачката за енергија е под влијание на временските промени. Значајни ревизии помеѓу извештаите може да бидат предизвикани од временски промени, кои можат да предизвикаат нестабилноста во националната валута.

Потрошувачка Цена
Индекс (ИПК)
Индексот на трошоци на живот ја мери инфлацијата во цените на стоките за широка потрошувачка во приближно. двесте различни категории. Овој извештај може да се користи за да се види дали една земја прави или губи пари за своите производи и услуги. Исто така, може да се користи за да се утврди дали централната банка или владата ќе ги зголеми или намали основните каматни стапки, да ја смири или да ја стимулира економијата.

Отворете бесплатна ECN-сметка денес!

LIVE ДЕМО
ВАЛУТА

Девизен курс е ризичен.
Може да го изгубите целиот вложен капитал.

FXCC брендот е меѓународен бренд кој е овластен и регулиран во различни јурисдикции и е посветен да ви понуди најдобро можно тргување искуство.

FX Central Clearing Ltd (www.fxcc.com/eu) е регулирано од страна на Кипарската Комисија за хартии од вредност (CySEC) со број на лиценца CIF 121 / 10.

Централна клириншка ДОО (www.fxcc.com & www.fxcc.net) е регистрирана според Меѓународниот акт на компанијата [CAP 222] на Република Вануату со регистарски број 14576.

РИЗИК ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Тргувањето со девизен курс и договори за разлики (CFDs), кои се производи со лост, е многу шпекулативно и вклучува значителен ризик од загуба. Можно е да се изгуби целиот вложен капитал. Затоа, Forex и CFDs не може да бидат соодветни за сите инвеститори. Инвестирајте само со пари што можете да ги изгубите. Затоа ве молам осигурајте се дека целосно ќе го разберете вклучени се ризици. Побарајте независен совет доколку е потребно.

FXCC не обезбедува услуги за жителите на САД и / или граѓаните.

Авторски права © 2021 FXCC. Сите права се задржани.