Како да ги прочитате графиконите со девизен курс

Во светот на тргување со девизен курс, мора прво да ги научите графиконите пред да започнете занаети. Тоа е основата врз која се прават повеќето курсеви на девизниот курс и предвидување на анализата и затоа е најважната алатка на трговецот. На табелата Forex, ќе ги видите разликите во валутите и нивниот курс и како се менува тековната цена со времето. Овие цени се движат од GBP / JPY (британски фунти до јапонски јени) до ЕУР / УСД (евра до американски долари) и други валутни парови што можете да ги видите.

Девизна шема е дефинирана како визуелна илустрација на цената на поврзаните валути во одредена временска рамка.

Како да ги прочитате графиконите со девизен курс

 

Сликата ја покажува дејноста на занаетите што се одвиваат во траење на одреден период на тргување, без оглед на времетраењето, без разлика дали е во минути, часови, денови или дури неколку недели. Промената на цената се случува во случаен момент кога никој не може да очекува точно како трговци, треба да можеме да се справиме со ризиците од ваквите занаети и да правиме веројатности и тука е потребна помош од табелата.

Многу е лесно да се користат графикони бидејќи можете да ги разберете промените во цените со тоа што ќе ги погледнете само. На табелата, ќе видите како се движат различните валути и можете да ја утврдите тенденцијата да одат нагоре или надолу во одредено време. Тоа има врска со двете оски и y-оската е на вертикална страна и се залага за скала на цени додека времето е прикажано на хоризонталната страна која е х-оска.

Во минатото, луѓето користеа раце за да цртаат графикони, но во денешно време, постои софтвер што може да ги исцрта лево надесно низ х-оска.

 

Како функционира табелата со цени

 

А табелата со цени покажува варијации во побарувачката и понудата и истата изнесува секоја од вашите трговски трансакции на сите времиња. Постојат различни артикли за вести што ќе ги најдете во графиконот и ова вклучува и идни вести и очекувања, кои исто така им помагаат на трговците да ги прилагодат своите цени. Сепак, вестите може да бидат различни од она што доаѓа во иднина, и во ова време, трговците ќе направат и понатамошни прилагодувања и ќе ги променат своите цени. Ова продолжува и продолжува додека циклусот продолжува.

Без разлика дали активностите доаѓаат од бројни алгоритми или луѓе, табелата ги спојува. На овој начин ќе најдете различни информации на табелата или од извозник, централна банка, АИ или дури и трговци со мало во врска со нивните трансакции.

 

Различните типови графикони за девизен курс

 

Постојат различни типови графикони во девизен курс, но најчесто користени и најпознати се линиски графикони, бар-топ листи, и графикони со графикони.

 

Линиски листи

 

Line Line е најлесната од сите. Извлекува линија да се приклучи на затворањето на цените и на овој начин, го прикажува зголемувањето и падот на спарените валути со времето. И покрај тоа што е лесно да се следи, не им дава на трговците доволно информации за однесувањето на цените. Само после периодот ќе откриете дека цената завршила во X и ништо повеќе.

Како и да е, ви помага да ги прегледувате трендовите и да направите споредби со затвораните цени од различни периоди. Со линијата за графикони, можете да добиете преглед на движењето на цените исто како во примерот ЕУР / УСД подолу.

Како да се прочита Line Line

Графички карти

Како да се прочита Бар Табела

 

Во споредба со линискиот план, бар-топ листите се доста комплицирани иако надминува линија во давањето доволно детали. Исто така, бар-топ листите даваат преглед на отворање, затворање, високи и ниски цени на парови на валути. На дното на вертикалната оска која опфаќа општ трговски опсег на валутниот пар, ќе најдете најниска трговска цена во тоа време додека највисоката е на врвот.

Хоризонталниот хаш ја покажува почетната цена од левата страна на бар-графикот и цената за затворање од десната страна.

Со зголемена нестабилност на флуктуациите на цените, шипките се зголемуваат додека тие се намалуваат кога флуктуациите се уште пониски. Овие флуктуации се должат на градежната шема на шипката.

Дијаграмот подолу за пар EUR / USD ќе ви покаже добра илустрација како изгледа бар-графикот.

Како да се прочита Бар Табела

 

Свеќници табели

 

Сметките за свеќници користат вертикална линија за да се прикажат високи до ниски опсези за тргување исто како и другите табели со Forex. Постојат неколку блока што ќе ги најдете во средина, што ги покажува опсегот на цени за отворање и затворање.

Обоен или исполнет среден блок значи дека цената на затворање на А. валута пар е пониска од нејзината цена на отворање. Од друга страна, кога средниот блок има друга боја или е неисполнет, тогаш тој се затвора по цена повисока од таа што ја отвори.Како да ја прочитате дијаграмот за свеќници

 

Како да ги прочитате свеќниците

 

За да прочитате табела со свеќници, прво мора да разберете дека станува збор за две формации; свеќите на продавачот и купувачот исто како што се гледа подолу.

Како да ја прочитате дијаграмот за свеќници

 

Овие две формации на свеќи исто така ви даваат како трговец многу важни информации. Овие вклучуваат:

  • Зелената свеќа која повремено е бела го претставува купувачот и објаснува дека купувачот триумфирал во дадено време затоа што нивото на цената на затворањето е повисоко од оној на отворот.
  • Црвената свеќа која повремено е црна го претставува продавачот и објаснува дека продавачот триумфирал во дадено време бидејќи нивото на цената на затворањето е помало од оној на отворот.
  • Нивоата на ниска и висока цена објаснуваат дека е избрана најниската и највисоката цена остварена во еден период.

Како да ја прочитате дијаграмот за свеќници

 

Заклучок

 

Ако не ги познавате делата на Forex, вие сте обврзани да направите неколку грешки и првиот чекор за да спречите такво нешто да се случи е да знаете како да ги читате графиконите. Постојат бројни видови на Forex графикони, но трите што ги истакнавме овде се врвните. Може да одите каде и да мислите дека ви одговара и да разберете како функционираат графиконите пред да се нурнете во светот на девизен курс.

FXCC брендот е меѓународен бренд кој е овластен и регулиран во различни јурисдикции и е посветен да ви понуди најдобро можно тргување искуство.

FX Central Clearing Ltd (www.fxcc.com/eu) е регулирано од страна на Кипарската Комисија за хартии од вредност (CySEC) со број на лиценца CIF 121 / 10.

Централна клириншка ДОО (www.fxcc.com & www.fxcc.net) е регистрирана според Меѓународниот акт на компанијата [CAP 222] на Република Вануату со регистарски број 14576.

РИЗИК ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Тргувањето со девизен курс и договори за разлики (CFDs), кои се производи со лост, е многу шпекулативно и вклучува значителен ризик од загуба. Можно е да се изгуби целиот вложен капитал. Затоа, Forex и CFDs не може да бидат соодветни за сите инвеститори. Инвестирајте само со пари што можете да ги изгубите. Затоа ве молам осигурајте се дека целосно ќе го разберете вклучени се ризици. Побарајте независен совет доколку е потребно.

FXCC не обезбедува услуги за жителите на САД и / или граѓаните.

Авторски права © 2021 FXCC. Сите права се задржани.