Каматни стапки

Основните каматни стапки кај централните банки можат да имаат критичен ефект врз нашите трговски перформанси. Во оваа табела ние обезбедивме сеопфатна листа на сите клучни основни стапки, кои се однесуваат на сите глобални централни банки.

Ако промената на стапката биде објавена од, на пример, која било од четирите главни централни банки: ЕЦБ, Банката на Јапонија, Банката на федерални резерви и Банката на Велика Британија на Велика Британија, тогаш прилагодувањето би можело драматично да влијае врз перформансите на валутниот пар.

пример: Да речеме дека Банката на федерални резерви открива зголемување на 0.25% во американската каматна стапка, а потоа теоретски доларот ќе се зголеми наспроти големите и многу од нејзините ситни врсници. Инвеститорите ќе се вратат на доларот, бидејќи се проценува дека дава подобра стапка на инвестициски интерес.

Едноставно, ако добивате само интерес од 0.5% во штедна сметка, а потоа инвестирате во долари, во американско заштедено возило со доларот од 0.75%, се смета дека е повредно и може да се покаже како попрофитабилна инвестиција .

Исто така, постојат и други размислувања во врска со основните стапки на централните банки, на пример, можноста да се искористи она што се нарекува "носат трговски можности".
Актуелноста носи трговија е стратегија со која инвеститорот продава одредена валута, со релативно ниска каматна стапка и ги користи средствата за купување на друга валута, што дава повисока каматна стапка. Трговецот кој ја користи оваа стратегија се обидува да ја долови разликата помеѓу стапките. Овој јаз често може да биде значителен, во зависност од степенот на примена на потпора. Ние сме сведоци на едноставни примери на носат трговијата на нашиот пазар на девизи постојано; ако мислиме дека доларот ќе се зголеми во однос на еврото, тогаш ќе го скратиме EUR / USD.

Без оглед на краткорочните придобивки што може да се добијат како прилагодување на каматната стапка на централната банка, долгорочните добивки од страна на инвеститорите кои често се сметаат за "трговци со нишалки" или "позиционирани трговци" се високо чувствителни на основната каматна стапка одлуки од централните банки. Овие типови на специјализирани трговци може само да ги поништат или да ги задржат своите подолгорочни позиции во разни валутни парови, во врска со прилагодувањата на каматните стапки. Тие можат да стават неколку занаети на годишно ниво и да тргуваат само кога централната банка ги менува своите каматни стапки.

Оваа алатка е достапни преку нашиот Трговски центар за FXCC сопствениците на сметките.

Пријавете се за да пристапите до нашиот БЕСПЛАТНИ алатки за тргување

За да аплицирате за бесплатните алатки, едноставно најавете се на Hub Traders
Правила и услови и направете го вашето барање.

Добијте ги каматните стапки на Централната банка

FXCC брендот е меѓународен бренд кој е овластен и регулиран во различни јурисдикции и е посветен да ви понуди најдобро можно тргување искуство.

FX Central Clearing Ltd (www.fxcc.com/eu) е регулирано од страна на Кипарската Комисија за хартии од вредност (CySEC) со број на лиценца CIF 121 / 10.

Централна клириншка ДОО (www.fxcc.com & www.fxcc.net) е регистрирана според Меѓународниот акт на компанијата [CAP 222] на Република Вануату со регистарски број 14576.

РИЗИК ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Тргувањето со девизен курс и договори за разлики (CFDs), кои се производи со лост, е многу шпекулативно и вклучува значителен ризик од загуба. Можно е да се изгуби целиот вложен капитал. Затоа, Forex и CFDs не може да бидат соодветни за сите инвеститори. Инвестирајте само со пари што можете да ги изгубите. Затоа ве молам осигурајте се дека целосно ќе го разберете вклучени се ризици. Побарајте независен совет доколку е потребно.

FXCC не обезбедува услуги за жителите на САД и / или граѓаните.

Авторски права © 2021 FXCC. Сите права се задржани.