Дознајте Forex тргување чекор по чекор

 

содржина

 

Како работи девизен курс? Основни барања за тргување со девизен курс Чекори во тргување со девизен курс

Најчесто поставувани прашања за тргување со девизен курс Заклучок

 

 

Меѓу многуте инвестициски инструменти, тргувањето со Forex е атрактивен начин за погодно зголемување на капиталот. Според истражувањето на тригодишната Централна банка од 2019 година од страна на Банката за меѓународно порамнување (БИС), статистиката покажа дека тргувањето со пазарите на девизи достигна 6.6 милијарди американски долари на ден во април 2019 година, што е за 5.1 трилион американски долари три години порано.

Но, како сето ова работи, и како можете да научите девизен курс чекор по чекор?

Во овој водич, ние ќе ги решиме сите ваши прашања во врска со девизен курс. Значи, да започнеме.

 

Како работи девизен курс?

 

Тргувањето со девизен курс не се случува во размена како стока и акции, туку станува збор за над-шалтерски пазар каде што две страни тргуваат директно преку брокер. Пазарот со девизи се управува преку мрежи на банки. Четирите основни трговски центри на девизен курс се Newујорк, Лондон, Сиднеј и Токио. Можете да тргувате 24 часа на ден од понеделник до петок. Постојат три типа на девизни пазари кои вклучуваат скриптен пазар на девизи, фјучерси пазар и девизен пазар.

Повеќето трговци кои шпекулираат за девизните цени нема да планираат да ја испорачуваат самата валута; наместо тоа, тие прават предвидувања на девизниот курс да ги искористат предностите на ценовните движења на пазарот.

Механизам за тргување со девизен курс

Трговците со девизен курс редовно шпекулираат за зголемувањето или паѓањето на цените на валутниот пар за да остварат профит. На пример, девизниот курс за ЕУР / УСД ја раздвојува вредноста на односот помеѓу еврото и американскиот долар. Тоа произлегува од односот помеѓу понудата и побарувачката.

 

Основни барања за тргување со девизи

 

Веќе сте ги исполниле најважните основи за учество во тргување со девизен курс, ако имате компјутер и интернет врска.

Сега кога ќе го имате потребното знаење за пазарот на девизен курс, да преминеме на тоа како можете да научите чекор по чекор да тргувате со девизен курс. 

 

Чекори во forex trading

 

Пред да започнете вистинско тргување, постојат неколку работи што треба прво да ги разгледате. Овие чекори се дел од вашиот процес на учење. 

 

1.   Избор на вистински брокер

 

Избор на правилен брокер е најважниот чекор во тргување со девизи, бидејќи не можете да извршите тргување преку Интернет без брокер и изборот на погрешен брокер може да заврши во навистина лошо искуство во вашата трговска кариера.

Треба да бидете сигурни дека брокерот нуди ефтини такси, одличен кориснички интерфејс и пред сè, демо-сметка. 

Со демо сметка, можете да дознаете дали брокерот ви одговара или не. Исто така, ви овозможува да ги тестирате и рафинирате вашите стратегии за девизен курс. 

Ако некој сака да ви даде нешто или сака да го понуди во сурово исправни услови, треба да бидете сомнителни. Добро ве советува да се свртите кон една од воспоставените платформи регулирани од властите на нивните земји од потекло.

Избор брокер со девизен курс

 

2.   Дознајте ги основните термини

 

Треба да научите специфични услови за тргување пред да започнете со патувањето. Еве ги фразите што треба да се обидете да ги разберете.

- Девизен курс

Стапката ја означува моменталната цена на валутниот пар. 

- Цена на понудата

Тоа е цена по која FXCC (или друга контра-партија) нуди да го купи валутниот пар од клиент. Тоа е цената што клиентот ќе се цитира кога сака да продаде (за кратко) позиција.

- Побарај цена

Тоа е цената по која валутата или инструментот се нуди за продажба од страна на FXCC (или друга контра-партија). Цената на прашањето или понудата е ефикасно цената што клиентот ќе биде цитирана кога сака да купи (оди долго) позиција ..  

- Валутен пар

Валутите секогаш се тргуваат во парови, на пр. ЕУР / УСД. Првата валута е основната валута, а втората е валутата на понуда. Ова покажува колку е потребна валута за понуда за да се купи основната валута.

- Ширење

Разликата помеѓу цената на понудата и прашањето се нарекува ширење.

- Прогноза

Процесот на проценка на тековните графикони за да се предвиди кој пат ќе се движи пазарот следно.

- Комисија / такси

Тоа е надоместокот што брокер, како што е FXCC, може да го наплати за трговија.

- Пазарен налог

Нарачката на пазарот се заснова на тековната цена утврдена од пазарот. Ако дадете таков налог за купување или продажба, ќе можете да стигнете до трговијата што е можно побрзо.

- Ограничете го редоследот

Граничната нарачка му овозможува на трговецот да постави гранична цена до која се купуваат или продаваат валутни парови. Ова овозможува планирање на трговија со одредени нивоа на цени и избегнување на прескапи цени за купување или продажни цени што се премногу евтини.

- Нарачка за стоп-загуба

Со наредбата за стоп-загуба, трговецот може да ја минимизира загубата во трговијата ако цената оди во спротивна насока. Нарачката се активира кога цената на валутниот пар достигнува одредено ниво на цена. Трговецот може да постави стоп-загуба при отварање на трговија или истиот може да се стави дури и по отворањето на трговијата. Нарачката за стоп-загуба е една од основните алатки за управување со ризикот.

- Потпора

Податоци им овозможува на трговците да тргуваат со поголем обем од она што го дозволува основниот капитал. Потенцијалните профити се размножуваат, но ризиците значително се зголемуваат.

- маргина

Додека тргуваат со девизен курс, на трговците им се бара само мал дел од капиталот да отворат и одржуваат трговска позиција. Овој дел од капиталот се нарекува маргина.

- Пип

Пип е основна единица за тргување со девизи. Тоа укажува на промена на цената на валутниот пар. Една цевка одговара на промена на курсот од 0.0001.

- Многу

Многу значи 100,000 единици на основната валута во тргување со девизи. Современите брокери нудат мини парчиња со 10,000 единици и микро многу со 1,000 единици на трговците со помал капитал.

- Егзотични парови

Егзотичните парови не се тргуваат толку често колку што се „специјализираните“. Наместо тоа, тие се послаби валути, но можат да се комбинираат со ЕУР, УСД или ЈПЈ. Поради нестабилните финансиски системи, ваквите егзотични валутни парови честопати се значително понестабилни од специјалност кои се претежно стабилни.

- Волумен

Обемот е вкупниот износ на трговска активност на одреден валутен пар. Понекогаш се смета и за вкупниот број договори со кои се тргува во текот на денот ..

- Оди долго

„Одење долго“ значи купување валутен пар со очекување на пораст на цената на тој валутен пар. Нарачката станува профитабилна кога цената се искачува над цената за влез.

- Оди кратко

Краткиот валутен пар значи дека очекувате да падне цената на валутниот пар. Нарачката станува профитабилна кога цената паѓа под влезната цена.

- Нема сметки за размена

Без сметка за размена, брокерот не наплатува надомест за превземање за одржување на која било трговска позиција во текот на ноќта.

- Стандардна сметка

Брокерите на Интернет преку девизен курс сега нудат секаков вид на сметки. Ако немате посебни барања или желби, водете сметка за стандардна сметка.

- Мини сметка

А мини сметка им дозволува на трговците со девизен курс да тргуваат со мини-лотови.

- Микро сметка

Микро-сметката им дозволува на трговците со девизи да тргуваат со микро-лотови.

- Трговија со огледала

Тргувањето со огледала им овозможува на трговците автоматски да ги копираат занаетите на други успешни трговци против одредена такса.

- Лизгање

Разликата помеѓу реалната цена на полнење и очекуваната цена за полнење се нарекува губење. Пропаѓањето обично се појавува кога пазарот е многу непостојан. 

- Скалпирање

Скалингот е краткорочен стил на тргување. Временскиот период помеѓу отворањето и затворањето на трговијата може да варира од неколку секунди до неколку минути.

 

3.  Отворете демо сметка

 

Препорачуваме демо сметка со која можете да го испробате тргувањето со девизи без никаков ризик. Значи, можете да го добиете вашето прво искуство во девизен курс без ризик. 

Демо-сметката работи како реална сметка со ограничени функционалности. Тука имате виртуелни пари што можете да ги користите за тргување. 

Отворете демо сметка

4.   Изберете софтвер за трговија

 

Некои брокери го нудат својот ексклузивен портал за веб-трговија, додека други брокери на девизи ви обезбедуваат посебен софтвер или апликација. Повеќето брокери ги поддржуваат популарните MetaTrader платформа за тргување.

Изберете платформа за тргување

Ако користите Интернет преку поретки прелистувачи, мора да претпоставите дека вашиот брокер FX не го поддржува. За да бидете во можност да тргувате со брокер Forex, ќе мора да користите апликација во овој случај - или да инсталирате еден од вообичаените прелистувачи на вашиот компјутер.

5.   Изберете валутен пар

 

Занаети со девизен курс се прават во валута парови само Затоа, вие треба да одлучите во кој валутен пар да инвестирате. Како по правило, специјалност и малолетници се достапни. Најпопуларните валутни парови се веројатно EURUSD, USDJPY, и EURGBP.

Повеќето тргувани валутни парови

6.   Обидете се со некои стратегии за трговија

 

Кохерентна девизна стратегија задолжително вклучува четири точки:

  • дефинирани сигнали за влез
  • големини на позиција
  • справување со ризици
  • излез од трговија. 

Изберете стратегија за трговија што ви одговара најдобро. 

Еве неколку од најчестите стратегии за трговија:

- Скалпирање

Во т.н. „скалирање“, позициите се одвиваат особено за многу кратко време. Како по правило, тие ја затвораат трговијата во рок од неколку минути од нивното отворање. Трговците се задоволни од нискиот приход по трговија при скалирање. Постојаното повторување може да доведе до големи повратоци на долг рок.

- Дневно тргување

Во дневното тргување, занаетите се отвораат и затвораат во рок од еден ден. Трговецот ден се обидува да добие од краткорочни флуктуации на многу нестабилниот девизен пазар.

- Тргување со нишалка

Тргувањето со замав е среднорочен режим на тргување каде трговците ги задржуваат своите позиции од два дена до неколку недели и тие се обидуваат да добијат максимална добивка од тренд.

- Тргување со позиција

Во трговијата со позиции, трговците ги следат долгорочните трендови за да го реализираат максималниот потенцијал од движењето на цените.

 

Најчесто поставувани прашања за тргување со девизен курс

 

Дали вреди да се инвестира во девизен курс?

 

Како и со секој потфат, секогаш постои ризик од загуба при тргување со девизен курс. Мора да поставите соодветна стратегија за тргување со девизен курс што одговара на вашата трговска личност. Оние кои мудро инвестираат, можат да остварат големи приноси од тргување со девизи.

Која е најдобрата платформа за тргување со девизи?

Изборот на платформа е многу субјективен и зависи од барањата за тргување со нечиј. Некои од добро познатите платформи за тргување со Forex вклучуваат MetaTrader 4 и MetaTrader 5. иако не сите трговски платформи се бесплатни. Освен месечна претплата, може да има пошироко ширење на некои платформи.

Колку е тешко да се биде успешен во тргување со девизен курс?

Нема сомнение дека се потребни многу практики за да заработат пари со тргување со девизи. Покрај изборот на вистинскиот валутен пар, постојаната обука е неопходна за да станете успешен трговски девизен курс.

 

Заклучок

 

Трговското онлајн тргување со Forex ветува високи приноси за инвеститорите, но бара многу од нив. Само оние кои се подготвени да се подготват за правилно тргување со девизен курс и да се справат опсежно со стратегии за трговија со девизен курс, треба да се впуштат во пазарот на девизен курс. 

Со советите дискутирани погоре, вие сте добро подготвени да го имате вашето прво искуство во девизниот курс и конечно можете да започнете со учење со тргување со девизи.

FXCC брендот е меѓународен бренд кој е овластен и регулиран во различни јурисдикции и е посветен да ви понуди најдобро можно тргување искуство.

FX Central Clearing Ltd (www.fxcc.com/eu) е регулирано од страна на Кипарската Комисија за хартии од вредност (CySEC) со број на лиценца CIF 121 / 10.

Централна клириншка ДОО (www.fxcc.com & www.fxcc.net) е регистрирана според Меѓународниот акт на компанијата [CAP 222] на Република Вануату со регистарски број 14576.

РИЗИК ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Тргувањето со девизен курс и договори за разлики (CFDs), кои се производи со лост, е многу шпекулативно и вклучува значителен ризик од загуба. Можно е да се изгуби целиот вложен капитал. Затоа, Forex и CFDs не може да бидат соодветни за сите инвеститори. Инвестирајте само со пари што можете да ги изгубите. Затоа ве молам осигурајте се дека целосно ќе го разберете вклучени се ризици. Побарајте независен совет доколку е потребно.

FXCC не обезбедува услуги за жителите на САД и / или граѓаните.

Авторски права © 2021 FXCC. Сите права се задржани.