Сите трговци користат позајмени средства на еден или друг начин за да го зголемат потенцијалниот поврат на инвестицијата. Инвеститорите честопати користат маргина сметки кога сакаат да инвестираат во акции или валути, користејќи пари „позајмени“ од брокер за да контролираат голема позиција, почнувајќи од минимален капитал.

Значи, тие можат да ризикуваат релативно мал депозит, но да купат многу, што инаку не би било достапно за нив. Маржата на девизен курс е важна тема за трговците почетници. Затоа, предлагаме да истражуваме во Forex и да откриеме сè во детали.

Што е маргина на девизен курс со едноставни зборови?

Ако не навлегувате во детали, маржата на девизен курс е едноставно степенот на купување моќ што брокерот ви го обезбедува во однос на вашиот депозит.

Тргувањето со маргина им овозможува на трговците да ја зголемат големината на нивната почетна позиција. Но, не смееме да заборавиме дека ова е меч со две острици, бидејќи ги зголемува и профитот и загубите. Ако прогнозата на цената тргне наопаку, сметката на девизен курс ќе се испразни со трепкање, бидејќи тргуваме со огромен обем.

Зошто маржата е важна за трговците со Forex?

Трговците треба да обрнат внимание на маржата во девизен курс, бидејќи ова им кажува дали имаат соодветни средства за да отворат понатамошни позиции или не.

Подоброто разбирање на маржата е навистина од витално значење за трговците додека влегувате во трговско тргување со Forex. Важно е да се сфати дека тргувањето со маргина има голем потенцијал и за добивка и за загуба. Оттука, трговците треба да се запознаат со маржата и условите поврзани со неа, како повик за маргина, ниво на маргина, итн.

Кое е нивото на маргина?

Ниво на маргина е процентот на депонираниот износ што веќе се користи за тргување. Willе ви помогне да видите колку пари се користат и колку остануваат за понатамошно тргување.

Што е бесплатна маргина во девизен курс?

Бесплатна маржа е достапна куповна моќ за тргување. Слободната маржа се пресметува како одземање на искористената маргина од вкупната маргина.

Пример за бесплатна маргина

Да претпоставиме дека имам 8000 УСД на моето салдо. Во отворена трговија, позајмени се 2500 американски долари. Бесплатна маржа е 8000 УСД - 2500 УСД = 5500 УСД. Ако се обидете да отворите зделка за која нема доволно бесплатни пари, нарачката автоматски ќе се откаже.

Како се поврзани платите и маржата?

Износот и маржата се две страни на истата паричка. Ако маргината е минималната сума потребна за да се изврши трговска размена, тогаш потпора е алатка што му овозможува на трговецот да премести големи делови што не би биле достапни за него по цена од 1: 1. Износот е „зголемена трговска моќ“ достапно кога користите сметка за маргина на Forex. Тоа е виртуелен „меморандер“ за разликата помеѓу она што го имаме и она што сакаме да го оперираме.

Износот често се изразува во формат „X: 1“.

Значи, сакам да тргувам со стандарден многу USD / JPY без маргина. Ми требаат 100,000 1 УСД на мојата сметка. Но, ако условот за маргина е само 1000%, ми требаат само 100 долари на депозит. Потпора, во овој случај, е 1: XNUMX.

Со 1: 1 го потпира секој долар во вашата маргина сметка контролира 1 долар на тргување

Со 1: 50 го потпира секој долар во вашата маргина сметка контролира 50 долар на тргување

Со 1: 100 го потпира секој долар во вашата маргина сметка контролира 100 долар на тргување

Што е повик за маргина, и како да се избегне тоа?

Повик на маргина е она што се случува кога трговецот ќе истече од слободната маржа. Доколку има депонирано помал износ отколку што се бара според условите за потпора, отворените занаети во Forex автоматски се затвораат. Ова е механизам што ја ограничува загубата и трговците не губат повеќе од депонираниот износ. Трговците можат да избегнат повик за маргина доколку паметно ја користат маржата. Тие треба да ја ограничат големината на нивната позиција во согласност со големината на нивната сметка.

Како да ја пронајдете маржата во терминалот MT4?

Можете да ги видите маржата, слободната маргина и нивото на маргина во прозорецот за терминалот на сметката. Ова е истиот прозорец каде што се прикажани вашиот биланс и капитал.

Пресметување на максималната лот за тргување со маргина

Стандардната големина на делот Forex е 100,000 валутни единици. Со потпора од 100: 1, секој депозит од 1000 УСД на трговска сметка ви овозможува купување моќ од 100,000 XNUMX УСД. Брокерот им дозволува на трговците да располагаат со овие сто илјади, додека на депозитот има вистински илјада.

На пример, ако купиме 10,000 валутни единици на 1.26484 со моќност од 400: 1, ќе добиеме малку повеќе од 31 УСД од потребната маргина. Ова е најмал минимален „колатерал“ за отворање трговија со девизен курс.

Пример за тргување со маргина

Да речеме, трговец отвора сметка со брокер со моќност од 1: 100. Тој одлучува да тргува со валутниот пар EUR / USD; односно купува во евра за американски долар. Цената е 1.1000, а стандардната лота е 100,000 100,000 €. Во нормално тргување, тој ќе мора да внесе 1 на неговата сметка за да отвори трговија. Но, тргувајќи со потпора од 100: 1000, тој депонира само XNUMX УСД на неговата сметка.

Предвидувајќи го порастот или падот на цената, тој отвора долга или кратка трговија. Ако цената оди како што треба, трговецот ќе оствари профит. Ако не, повлекувањето може да го надмине вашиот депозит. Договорот ќе се затвори, трговецот ќе изгуби пари.

Заклучок

Се разбира, тргувањето со маргина е корисна алатка за оние што сакаат да тргуваат со девизен курс со ограничен почетен капитал. Кога се користи правилно, тргувањето со промет промовира брз раст на профитот и обезбедува повеќе простор за диверзификација на портфолиото.

Овој метод на тргување исто така може да ги влоши загубите и да вклучува дополнителни ризици. Така, заклучуваме дека е доста тешко да се влезе во реалниот пазар без да се знаат карактеристиките на Forex.

Ризикот од губење на сите пари е преголем. Што се однесува до криптовалутите и другите нестабилни инструменти, како што се металите, тука можат да влезат само искусни трговци кои генерално имаат добро ниво и успешна статистика.

Патем, ќе биде интересно да се знае дали ви се допаѓа Forex, дали сакате да тргувате со средства со изнајмени средства и која е вашата омилена моќ.

Отворете бесплатна ECN-сметка денес!

LIVE ДЕМО
ВАЛУТА

Девизен курс е ризичен.
Може да го изгубите целиот вложен капитал.

FXCC брендот е меѓународен бренд кој е овластен и регулиран во различни јурисдикции и е посветен да ви понуди најдобро можно тргување искуство.

FX Central Clearing Ltd (www.fxcc.com/eu) е регулирано од страна на Кипарската Комисија за хартии од вредност (CySEC) со број на лиценца CIF 121 / 10.

Централна клириншка ДОО (www.fxcc.com & www.fxcc.net) е регистрирана според Меѓународниот акт на компанијата [CAP 222] на Република Вануату со регистарски број 14576.

РИЗИК ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Тргувањето со девизен курс и договори за разлики (CFDs), кои се производи со лост, е многу шпекулативно и вклучува значителен ризик од загуба. Можно е да се изгуби целиот вложен капитал. Затоа, Forex и CFDs не може да бидат соодветни за сите инвеститори. Инвестирајте само со пари што можете да ги изгубите. Затоа ве молам осигурајте се дека целосно ќе го разберете вклучени се ризици. Побарајте независен совет доколку е потребно.

FXCC не обезбедува услуги за жителите на САД и / или граѓаните.

Авторски права © 2021 FXCC. Сите права се задржани.