Forex се шири

Ширењето е еден од главните услови за тргување и инвестирање во Forex. Треба да знаете што е ширењето на девизен курс, ако сакате да тргувате на пазарот на девизи.

Ширењето е трошок што трговците го прават за секоја трансакција. Ако распонот е голем, тоа ќе резултира со зголемени трошоци за тргување што на крајот ќе го намали профитот. FXCC е регулиран брокер кој нуди тесни распони на своите клиенти.

Што се шири во девизен курс?

Ширење е разликата помеѓу куповната цена и продажната цена на средството.

На пазарот на стандардни валути, зделките се вршат цело време, но распоните не се постојани на секоја позиција. За да разберете зошто се случи ова, вреди да се разбере разликата помеѓу цените на купување и продавање валута при проценка на занаетите, што исто така ја одредува ликвидноста на пазарот.

На берзата и Forex, ширењето е разликата помеѓу цената на купопродажбата. Распространетоста во девизен курс е разликата помеѓу прашаната цена и цената на понудата.

Што е понуда, прашајте ја и нејзината врска со ширењето?

Постојат два вида на цени на пазарот:

  • Понуда - износот што купувачот на паричното средство планира да го потроши.
  • Прашајте - цената што продавачот на парично средство планира да ја прифати.

И ширењето е разликата помеѓу претходно споменатата „понуда и прашање“ што се јавува за време на трансакцијата. Добар пример за транспарентна пазарна врска е наддавањето во чаршија кога се става ниска цена, а вториот понудувач се придржува до условите за високи стапки.

Што се шири девизен курс од страната на брокерот?

Од гледна точка на брокер преку Интернет, ширењето на девизен курс е еден од примарните извори на приход, со провизии и размени.

Откако дознавме што е ширењето во Forex, да видиме како се пресметува.

Како се пресметува ширењето во Forex?

  • Разликата помеѓу куповната цена и продажната цена се мери во поени или pips.
  • Во девизен курс, пип е четвртата цифра по децималната точка во девизниот курс. Размислете за нашиот пример за курсот на еврото 1.1234 / 1.1235. Разликата помеѓу понудата и побарувачката е 0.0001.
  • Тоа е, ширењето е една пиперка.

На берзата, ширењето е разликата помеѓу цената на купопродажбата на хартијата од вредност.

Големината на ширењето варира со секој брокер и според нестабилноста и обемот поврзан со одреден инструмент.

Најтргувани валута пар е ЕУР / УСД и обично, најнискиот распон е на ЕУР / УСД.

Ширењето може да биде фиксно или лебдечко и е пропорционално на обемот пласиран на пазарот.

Секој брокер преку Интернет објавува типични шири на страницата за спецификации на договорот. На FXCC, ширењето може да се види на 'просечно ефективно ширење'страница. Ова е единствена алатка која ја прикажува историјата на ширење. Трговците можат да ги видат ширените скокови и времето на скокот во еден поглед.

Пример - како да се пресмета ширењето

Големината на ширењето платена во евра зависи од големината на договорот што го тргувате и од вредноста на цевката по договор.

Ако размислуваме како да го пресметаме ширењето во Forex, на пример, вредноста на пип по договор е десет единици од втората валута. Во долари, вредноста е 10 американски долари.

Вредностите на цевките и големината на договорите варираат од брокер до брокер - не заборавајте да ги споредувате истите параметри кога споредувате две шири со две различни трговски брокери.

На FXCC, можете да користите a демо сметка да видите шири во реално време на платформата или да пресметате шири со користење на калкулатор за тргување.

Фактори кои влијаат на големината на ширењето на Forex

Кои фактори влијаат на ширењето на трговијата?

  • Ликвидност на главниот финансиски инструмент
  • Услови на пазарот
  • Обем на тргување со финансиски инструмент

Ширењето на CFD и Forex зависи од основното средство. Колку е поактивно продадено средство, толку е поликвиден неговиот пазар, толку повеќе играчи има на овој пазар, толку помалку веројатно ќе се појават празнини. Разликите се големи на помалку ликвидни пазари, како што се парови на егзотични валути.

Во зависност од понудата на брокерот, може да видите фиксни или променливи шири. Треба да се напомене дека фиксните шири често не се гарантираат од брокерите за време на периоди на нестабилност на пазарот или макроекономски соопштенија.

Шировите варираат врз основа на условите на пазарот: за време на важна макро најава, ширењето се шири, а повеќето брокери не гарантираат распон за време на најавите и периодите на нестабилност.

Ако размислувате за трговија за време на состанокот на Европската централна банка или додека ФЕД има важна најава, не очекувајте ширењето да биде исто како и обично.

Forex сметка без ширење

Дали се прашувате дали е можно да се тргува со девизен курс без ширење?

Сметки на ECN се сметки кои се извршуваат без учество на дилер. Имате само мало ширење на оваа сметка, на пример, 0.1 - 0.2 пипс во ЕУР / УСД.

Некои брокери наплатуваат фиксен надоместок за секој склучен договор, но FXCC само наплатува и без провизија.

Најдоброто ширење на девизен курс, што е тоа?

Најдоброто ширење на пазарот на девизи е меѓубанкарскиот распон.

Меѓубанкарскиот распон на девизи е реалниот распон на девизниот пазар и распонот помеѓу курсот на БИД и АСК. За пристап до меѓубанкарски распони, потребен ви е STP or Сметка на ECN.

Како да го дознаете ширењето во МТ4?

Отворете го Платформа за тргување MetaTrader 4, одете во делот "Пазарен часовник".

Имате пристап до два начина вклучени стандардно во платформата за тргување MT4:

  • Десен клик на областа за гледање на пазарот и потоа кликнете на „ширење“. Ширењето во реално време ќе започне да се појавува покрај цената на понудата и прашањето.
  • На табелата за тргување MT4, кликнете со десното копче на глувчето и изберете "Properties", потоа, во прозорецот што се отвора, изберете го табулаторот "Општо", проверете го полето до "Покажи ASK линија" и кликнете "OK".

Што е ширење на девизен курс - значењето на ширењето во трговијата?

Секој трговец има свој степен на чувствителност на цената на ширењето.

Тоа зависи од употребената стратегија за тргување.

Колку е помала временската рамка и колку е поголем бројот на трансакции, толку повеќе треба да бидете претпазливи кога станува збор за ширење.

Ако сте трговец со нишалка, кој сака да собере голем број пипови во текот на неколку недели или дури месеци, големината на ширењето има мал ефект врз вас во споредба со големината на потезите. Но, ако сте дневен трговец или скапал, големината на распонот може да биде еднаква на разликата помеѓу вашата добивка и загуба.

Ако редовно влегувате и излегувате од пазарот, трошоците за трансакција може да се додадат. Ако ова е вашата стратегија за тргување, треба да ги нарачувате кога опсегот е оптимален.

FXCC брендот е меѓународен бренд кој е овластен и регулиран во различни јурисдикции и е посветен да ви понуди најдобро можно тргување искуство.

FX Central Clearing Ltd (www.fxcc.com/eu) е регулирано од страна на Кипарската Комисија за хартии од вредност (CySEC) со број на лиценца CIF 121 / 10.

Централна клириншка ДОО (www.fxcc.com & www.fxcc.net) е регистрирана според Меѓународниот акт на компанијата [CAP 222] на Република Вануату со регистарски број 14576.

РИЗИК ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Тргувањето со девизен курс и договори за разлики (CFDs), кои се производи со лост, е многу шпекулативно и вклучува значителен ризик од загуба. Можно е да се изгуби целиот вложен капитал. Затоа, Forex и CFDs не може да бидат соодветни за сите инвеститори. Инвестирајте само со пари што можете да ги изгубите. Затоа ве молам осигурајте се дека целосно ќе го разберете вклучени се ризици. Побарајте независен совет доколку е потребно.

FXCC не обезбедува услуги за жителите на САД и / или граѓаните.

Авторски права © 2021 FXCC. Сите права се задржани.