Што е Pip на девизен курс?

Ако ве интересира девизен курс и читате аналитички и вести за вести, веројатно наидовте на поимот точка или пипс. Ова е затоа што пип е вообичаен термин во тргување со девизи. Но, што е пип и точка во девизен курс?

Во оваа статија, ќе одговориме на прашањето за тоа што е пип-пазар во девизен курс и како се користи овој концепт Forex trading. Значи, само прочитајте ја оваа статија за да откриете што се сонцата во девизен курс.

 

Кои се папките во тргување со девизен курс?

 

Пипсот е минимална промена во движењето на цените. Едноставно, ова е стандардна единица за мерење колку е променет курсот на вредноста.

Првично, пипката ја покажа минималната промена во која се движи цената на девизниот курс. Иако, со доаѓањето на поточни методи на цени, оваа првична дефиниција веќе не е релевантна. Традиционално, цените на девизниот курс беа цитирани за четири децимални места. Првично, минималната промена на цената до четвртото децимални места се нарекуваше пип.

Кои се папките во тргување со девизен курс

 

Останува стандардизирана вредност за сите брокери и платформи, што го прави многу корисно како мерка што им овозможува на трговците да комуницираат без забуна. Без таква специфична дефиниција, постои ризик од неправилни споредби кога станува збор за општи термини како што се поени или крлежи.

 

Колку е една цевка во девизен курс?

 

Многу трговци го поставуваат следново прашање:

Колку е една цевка и како да се брои правилно?

За повеќето валута парови, една цевка е движење на четвртата децимални места. Најзначајни исклучоци се forex парите поврзани со јапонскиот јен. За парови JPY, една цевка е движење на втората децимални места.

Колку е една цевка во девизен курс

 

Следната табела ги прикажува вредностите на девизен курс за некои вообичаени парови за разбирање на она што на девизен курс е еднакво на:

 

Forex парови

Една цевка

Цена

Големина на многу

Вредност на девизен курс (1 лот)

EUR / USD

0.0001

1.1250

Евра 100,000

Долари 10

GBP / USD

0.0001

1.2550

GBP 100,000

Долари 10

USD / JPY

0.01

109.114

Долари 100,000

1000 јени

USD / CAD

0.0001

1.37326

Долари 100,000

CAD 10

USD / CHF

0.0001

0.94543

Долари 100,000

CHF 10

AUD / USD

0.0001

0.69260

AUD 100,000

Долари 10

NZD / УСД

0.0001

0.66008

NZD 100,000

Долари 10

Споредба на пип-вредноста на девизните парови

 

Со промена на една цевка во вашата позиција, можете да одговорите на прашањето колку чини пипката. Да претпоставиме дека сакате да тргувате со ЕУР / УСД и да одлучите да купите многу. Една лота чинеше 100,000 евра. Една цевка е 0.0001 за ЕУР / УСД.

Така, цената на една цевка за една лота е 100,000 x 0.0001 = 10 американски долари.

Да претпоставиме дека купувате ЕУР / УСД на 1.12250 и потоа ја затворите вашата позиција на 1.12260. Разликата помеѓу двете:

1.12260 - 1.12250 = 0.00010

Со други зборови, разликата е една цевка. Оттука, ќе заработите 10 долари.

 

Што е договор за девизен курс?

 

Да претпоставиме дека ја отворивте вашата позиција од ЕУР / УСД по 1.11550. Тоа значи дека сте купиле еден договор. Оваа набавна цена од еден договор ќе биде 100,000 евра. Ти продаваш Долари за купување евра. Вредноста на Доларот што го продавате природно се рефлектира на девизниот курс.

ЕУР 100,000 x 1.11550 УСД / ЕУР = 111,550 УСД

Ја затворивте позицијата продавајќи еден договор на 1.11600. Јасно е дека продавате евра и купувате долари.

ЕУР 100,000 x 1.11560 УСД / ЕУР = 111,560 УСД

Ова значи дека првично продадени 111,550 долари и на крајот доби 111,560 долари за профит од 10 долари. Од ова, можеме да видиме дека еден потег на една лига во ваша корист ви направи 10 долари.

Оваа вредност на pips одговара на сите парови на девизен курс, кои се цитирани до четири децимални места.

 

Што е со валутите кои не котираат до четири децимални места?

 

Најзабележителна ваква валута е јапонскиот јен. Паровите на парови поврзани со јенот традиционално се означени со две децимални места, а девизните точки за такви парови се регулирани со второто децимални децимални места. Значи, ајде да видиме како да пресметаме пипови со УСД / ЈПЈ.

Ако продадете многу УСД / ЈПЈ, промената на една цевка во цена ќе ве чини 1,000 јени. Ајде да погледнеме пример за да разбереме.

Да речеме дека продавате две парчиња УСД / ЈПЈ по цена од 112.600. Една многу од УСД / ЈПИ е 100,000 американски долари. Затоа, продавате 2 х 100,000 200,000 УСД = 2 100,000 УСД за да купите 112.600 х 22,520,000 XNUMX х XNUMX = XNUMX Јапонски јени.

Цената се движи против вас, и вие одлучите да намалете ги загубите. Затворате на 113.000. Една цевка за УСД / ЈПИ е движење на втората децимални места. Цената се пресели 0.40 против вас, што е 40 pips.

Ја затворивте позицијата со купување на две парчиња УСД / ЈПИ на 113.000. За да откупите 200,000 УСД по оваа цена, потребни ви се 2 x 100,000 x 113.000 = 22,600,000 јапонски јени.

Ова е 100,000 100,000 јени повеќе од првичната продажба на долари, така да имате дефицит од XNUMX јени.

Загубата на 100,000 јени во 40 пипс потези значи дека изгубивте 80,000 / 40 = 2,000 јени за секој пип. Бидејќи продадовте две лотови, оваа пип вредност е 1000 јени по лото.

Ако вашата сметка е надополнета во валута различна од валутата за понуда, тоа ќе влијае на вредноста на цевката. Можете да ги користите сите калкулатор на вредност на пип преку Интернет за брзо одредување на реалните вредности на пип.

 

Како да користите pips во тргување со девизен курс?

 

Некои велат дека поимот „пипс“ првично значи „Процент-во-точка, "но ова може да биде случај на лажна етимологија. Други тврдат дека тоа значи Цена на камата.

Што е пип во девизен курс? Без оглед на потеклото на овој термин, цевките им овозможуваат на трговците со валути да зборуваат за мали промени во девизниот курс. Ова е слично на тоа како неговиот релативен термин основната точка (или бип) го олеснува разгледувањето на мали измени во каматните стапки. Многу е полесно да се каже дека кабелот се зголеми, на пример, за 50 поени, отколку да се каже дека се зголеми за 0.0050.

Ајде да видиме како се појавуваат цените на девизниот курс MetaTrader да се илустрира пип во девизен курс уште еднаш. Сликата подолу го прикажува екранот за нарачки за AUD / УСД во MetaTrader:

Како да користите pips во Forex Trading

 

Цитатот прикажан на сликата е 0.69594 / 0.69608. Можеме да видиме дека цифрите на последното децимални места се помали од другите броеви. Ова укажува на тоа дека овие се дел од цевката. Разликата помеѓу понудата и цената на понудата е 1.4 pips. Ако веднаш сте купиле и продале по оваа цена, цената на договорот ќе биде 1.8.

 

Разлика помеѓу клипови и поени

 

Ако го погледнете екранот под друг прозорец за нарачки, ќе видите "Изменете го редот"прозорец:

Разлика помеѓу клипови и поени

 

Забележете дека во делот на Изменете го редот прозорец, има паѓачкото мени кое ви овозможува да изберете одреден број на поени како стоп загуба или да заработувате профит. Затоа, постои суштинска разлика помеѓу точките и цевките. Точките во овие паѓачки списоци се однесуваат на петтото децимални места. Со други зборови, фракционите цевки што сочинуваат една десетина од вредноста на цевката. Ако изберете 50 поени овде, вие ќе бидете всушност избор 5 пипс.

Одличен начин да се запознаете со цените на девизните цени е да користете демо сметка во Платформа МетаTrader. Ова ви овозможува да гледате и да тргувате по пазарни цени со нула ризик, затоа што користите демократска сметка само за виртуелни средства.

 

ЦПД-пипови

 

Ако сте заинтересирани за тргување со акции, можеби се прашувате дали има такво нешто како пип во тргување со акции. Навистина, не постои употреба на пипси кога станува збор за тргување со акции, бидејќи веќе постојат претходно поставени услови за размена на цените, како што се пените и центите.

На пример, сликата подолу покажува нарачка за резервите на Apple:

ЦПД-пипови

 

Целосните броеви во понудата ја претставуваат цената во американски долари, а децимални броеви претставуваат центи. Горенаведената слика покажува дека цената на тргувањето е 8 центи. Ова е лесно да се разбере, така што нема потреба да се воведе друг термин како pips. Иако понекогаш жаргонот на пазарот може да вклучува општ термин како „крлеж“ за да претставува движење на најмала промена на цената еднаква на цент.

на вредност на цевка кај индексите и артиклите може значително да се разликуваат. На пример, договорите за злато и сурова нафта или DXY може да не бидат исти како во случај на валути или CFD на акции. Оттука, важно е да се пресметајте ја вредноста на пипката пред да се отвори трговија особено инструмент.

 

Заклучок

 

Сега треба да го знаете одговорот на прашањето „што е пипката во тргување со девизи?“. Запознавањето со единицата за мерење за промена на девизниот курс е суштински чекор кон станување професионален трговец. Како трговец, мора да знаете како се пресметува вредноста на цевките. Ова може да ви помогне да го реализирате потенцијалниот ризик во трговијата. Затоа, се надеваме дека овој водич ви ги обезбеди основните знаења за да започнете со трговската кариера.

 

FXCC брендот е меѓународен бренд кој е овластен и регулиран во различни јурисдикции и е посветен да ви понуди најдобро можно тргување искуство.

FX Central Clearing Ltd (www.fxcc.com/eu) е регулирано од страна на Кипарската Комисија за хартии од вредност (CySEC) со број на лиценца CIF 121 / 10.

Централна клириншка ДОО (www.fxcc.com & www.fxcc.net) е регистрирана според Меѓународниот акт на компанијата [CAP 222] на Република Вануату со регистарски број 14576.

РИЗИК ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Тргувањето со девизен курс и договори за разлики (CFDs), кои се производи со лост, е многу шпекулативно и вклучува значителен ризик од загуба. Можно е да се изгуби целиот вложен капитал. Затоа, Forex и CFDs не може да бидат соодветни за сите инвеститори. Инвестирајте само со пари што можете да ги изгубите. Затоа ве молам осигурајте се дека целосно ќе го разберете вклучени се ризици. Побарајте независен совет доколку е потребно.

FXCC не обезбедува услуги за жителите на САД и / или граѓаните.

Авторски права © 2021 FXCC. Сите права се задржани.