Што е ECN Forex тргување?

ECN, што се залага за Мрежна електронска комуникација, навистина е начинот на иднината на девизните пазари. ECN најдобро може да се опише како мост што ги поврзува помалите учесници на пазарот со неговите даватели на ликвидност преку брокер FOREX ECN.

ECN служи како мост помеѓу помалите учесници на пазарот и нивните даватели на ликвидност. Исто така познат како алтернативен трговски систем (ATS), ECN во суштина е компјутеризирана мрежа што овозможува трговија со валути и акции надвор од традиционалната размена.

Соодветно е да се напомене дека сите трансакции се извршени рачно пред 1970-тите години на минатиот век, со ограничено количество електронско тргување што постои во 80-тите години. Во тоа време, скоро целокупното електронско тргување се вршеше преку напреден комуникациски систем развиен од Ројтерс, наречен Ројтерс Дејлинг.

Современите електронски системи за трговија за прв пат се појавија во раните 90-ти, кога почнаа да одговараат на купувачите и продавачите за наскоро да станат репер за цените на валутата. Не е дека овие електронски комуникациски мрежи не постоеја порано; всушност тие постојат од крајот на 1960-тите, но не беа користени за тргување со валути до крајот на 90-тите.


Први работи прво - познајте го вашиот брокер

Се вели дека пазарот на девизен курс е еден од најпопуларните пазари за помалите трговци. Тука се остварува добивка од најситните флуктуации на цените на парови на валути. И за разлика од тргувањето со акции или средства, девизното тргување не се одвива на регулирана размена.

Наместо тоа, тоа се случува помеѓу купувачите и продавачите од различни делови на светот, преку пазарот преку шалтер (OTC). И, не може да се каже дека треба да користите брокер за пристап до овој пазар.

Поради децентрализираниот статус, изборот на вистински брокер може да значи разлика помеѓу успехот и неуспехот во вашиот потфат за тргување со Forex. Иако постојат многу брокери на пазарот кои нудат слични производи и услуги, мора да бидете во можност да ги идентификувате различните видови на брокери пред да започнете со тргување со девизен курс.

Преовладувачки, постојат два вида брокери на тргувањето со девизен курс девизен курс: берзатори и брокери на ЕЦН. Како што сугерира името, креаторите на пазарот се тип на брокери што ја поставуваат понудата и бараат цени користејќи ги сопствените системи со што се „прави пазарот“. Цените што ги поставија се прикажани на нивните платформи на потенцијалните инвеститори кои можат да отворат и затворат трговски позиции.


ECN - „Најчистиот“ вид брокер на девизен курс таму

Наспроти креаторите на пазарот, Мрежна електронска комуникација Брокерите (ЕКН) не остваруваат профит од разликата во ширењето, туку наместо тоа наплатуваат провизија за позициите. Како резултат, победата на нивните клиенти е нивна победа или на друг начин тие не би можеле да остварат профит.

Брокери ECN се финансиски експерти кои ги користат своите софистицирани електронски мрежи за да ги поврзат своите клиенти со другите учесници на пазарот. Консолидирајќи цитати од различни учесници, брокерите на ЕКН можат да понудат построги шири за понуда / барање.

Покрај тоа што им служат на големи финансиски институции и трговци на пазарот, брокерите на ЕЦН се грижат и за индивидуални клиенти за тргување. ECN им овозможува на нивните клиенти да тргуваат едни против други со испраќање на понуди и понуди на платформата на системот.

Една од атракциите на ECN е дека и купувачите и продавачите остануваат анонимни во извештаите за извршување трговија. Тргувањето со ЕКН е повеќе како жива размена што нуди најдобри цени за понуда и замолување од сите валутни понуди.

Преку ЕЦН, трговците добиваат подобри цени и поевтини услови за тргување како таков Брокер ECN е во состојба да дозволи цени од различни даватели на ликвидност. Плус, опкружувањето за тргување обезбедено од брокер ЕЦН е поефикасно и транспарентно, додавајќи дополнително на привлечноста на електронското тргување.


Предност на ECN - Зошто треба да тргувате со брокер ECN

Користење на Брокер ECN има неколку предности; Всушност, голем број на трговци со нетрпение очекуваат брокери на ЕЦН, и за остварлива причина. Брокерите на ЕЦН нудат голем број на големи придобивки, што можат да им помогнат да се понапредат од водечките колеги. Еве неколку клучни предности на користењето на брокер ECN.

Анонимност, доверливост и тајност

Честопати сте отворена книга кога се занимавате со типично тргување со девизен курс. Како и да е, приватноста и доверливоста претпоставуваат голема важност кога ќе одлучите да отидете по патот на брокерот ECN. Високото ниво на доверливост и тајност навистина има врска со фактот дека брокерот би служел само како посредник на пазарот, наместо на производител на пазарот.

Променливи шири

На трговците им се дозволува непречен пристап до пазарните цени преку агент на ЕКН и посветена сметка. Бидејќи цените се разликуваат од понудата, побарувачката, нестабилноста и другите пазарни опкружувања, преку точниот брокер ECN, може да се тргува со многу ниски распони на понуда / понуда.

Веднаш извршување на трговијата

Оваа одлика е нешто што дилерите на Forex обично не можат да си дозволат да направат компромиси. Брокерите на ЕЦН гарантираат дека ефикасните трговски перформанси се многу сигурни во секој момент. Оваа специфична техника на тргување не му треба на клиентот да тргува со брокерот, туку наместо тоа ја користи својата мрежа за да нарачува нарачки. Овој различен метод навистина дозволува некој да ужива во подобрено извршување на трговијата.

Пристап до клиенти и ликвидност

Агентите на ЕЦН работат на модел кој им овозможува на секоја можност да тргуваме во меѓународен фонд за ликвидност на одржливи, контролирани и надлежни финансиски институции. Покрај тоа, како се пренесуваат поврзани информации, транспарентноста е уште една клучна придобивка од брокерот ECN. На сите агенти на ЕЦН им се дозволува пристап до истиот пазар на податоци и трговија; Затоа, се гарантира транспарентност на основните пазарни цени од бројни даватели на ликвидност.

Трговска конзистентност

Една од најголемите придобивки на брокерот ECN и поврзаната трговска сметка на Forex е постојаната трговија. Со оглед на природата на тргувањето со девизен курс, паузата не е суштинска, ниту пак се појавува некогаш помеѓу занаетите. Кога имате корист од брокер ECN, можете да извршите трговија со активности за време на настани и новости, при што веројатно ќе создадете вистински проток на активност. Ова исто така создава можност секој трговец да има корист од нестабилноста на цената на девизен курс.

Кои се предностите на FXCC-ECN?

Анонимност

ECN тргување активност е анонимен, ова им овозможува на трговците да ги искористат предностите на неутрални цени, осигурувајќи дека вистинските пазарни услови се рефлектираат во секое време. Не постои пристрасност против насоката на клиентот врз основа на: forex trading strategies, тактика или тековни пазарни позиции.

Непосредна трговија извршување

FXCC-ECN клиентите можат веднаш да тргуваат со forex, искористувајќи ги предностите на живи, стриминг, најдобри извршни цени на пазарот, со итни потврди. Моделот FXCC-ECN спречува мешање од страна на креаторите на цените, па затоа сите FXCC занаети се конечни и потврдени веднаш штом се решаваат и пополнуваат. Не постои деловна биро за да се интервенира, никогаш не се повторуваат цитати.

Клиент, пристап до ликвидност

Моделот FXCC ECN им нуди на клиентите можност да тргуваат со глобален ликвиден базен на регулирани, квалификувани и конкурентни финансиски институции.

Автоматски forex trading / feed податоци за храна

Преку употребата на API на FXCC, клиентите лесно можат да ги поврзат своите алгоритми за тргување, стручни советници, модели и системи за управување со ризик на живиот пазар на податоци и моторот за појавување на цената. Живите, неутрални, извршни податоци за пазарот на FXCC вклучуваат најконкурентна понуда и ги бараат цените достапни во било кое дадено време на пазарот. Како последица на тоа, процесот на тргување останува сигурен и конзистентен кога или се враќа на тестирање на моделите за тргување, или за тргување во живо.

Променливи шири

FXCC се разликува од дилер или произведувач на пазарот, бидејќи FXCC не го контролира ширењето на понудата и понудата и затоа не можеме да го обезбедиме истиот промет на понудата / понудата во секое време. FXCC нуди променливи вистински шири.

На ЕЦН, клиентите имаат директен пристап до пазарните цени. Пазарните цени флуктуираат како одраз на понудата, побарувачката, нестабилноста и други пазарни услови. Моделот FXCC-ECN им овозможува на клиентите да тргуваат со тесни понуди за понуда / понуда, што може да биде помало од еден пипер на некои специјалност во одредени пазарни услови.

Отворете бесплатна ECN-сметка денес!

LIVE ДЕМО
ВАЛУТА

Девизен курс е ризичен.
Може да го изгубите целиот вложен капитал.

FXCC брендот е меѓународен бренд кој е овластен и регулиран во различни јурисдикции и е посветен да ви понуди најдобро можно тргување искуство.

FX Central Clearing Ltd (www.fxcc.com/eu) е регулирано од страна на Кипарската Комисија за хартии од вредност (CySEC) со број на лиценца CIF 121 / 10.

Централна клириншка ДОО (www.fxcc.com & www.fxcc.net) е регистрирана според Меѓународниот акт на компанијата [CAP 222] на Република Вануату со регистарски број 14576.

РИЗИК ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Тргувањето со девизен курс и договори за разлики (CFDs), кои се производи со лост, е многу шпекулативно и вклучува значителен ризик од загуба. Можно е да се изгуби целиот вложен капитал. Затоа, Forex и CFDs не може да бидат соодветни за сите инвеститори. Инвестирајте само со пари што можете да ги изгубите. Затоа ве молам осигурајте се дека целосно ќе го разберете вклучени се ризици. Побарајте независен совет доколку е потребно.

FXCC не обезбедува услуги за жителите на САД и / или граѓаните.

Авторски права © 2021 FXCC. Сите права се задржани.